Nu beleggen of beter wachten ?

Nu beleggen of beter wachten ?

Dit is een veel gestelde vraag bij beleggers anno 2019. Laat ik mijn spaarcenten op de ondertussen al sterk aangedikte spaarrekening staan en wacht ik af, of is het nu het moment om te beleggen ? De droom van iedere belegger is heel eenvoudig, aandelen kopen als die laag staan en verkopen als ze hoog staan! Maar in de praktijk is dit helaas zeer moeilijk, zelfs onmogelijk.

nu beleggen of wachten

Emotie of “the fool’s theory”

Emotie blokkeert ons vaak in onze keuzes. Na de moeilijke maand december hadden meer beleggers de neiging om te verkopen dan om te kopen, terwijl het omgekeerde de beste keuze was.  Beleggers hebben, achteraf bekeken, vaak de neiging om net het omgekeerde te doen van wat eigenlijk best zou zijn.

Onderzoek leert dat als een belegger over een periode van 5 jaar de 10 beste beursdagen zou missen het rendement daalt van 11,78% naar 0%. Die beste dagen volgen dikwijls juist na een sterke daling.

Zo was januari 2019 de beste maand in 5 jaar, en jawel, net juist na de forse daling van december 2018. Beleggers die in december verkochten of een stoploss zagen geactiveerd en niet tijdig opnieuw instapten, hebben niet kunnen profiteren van het herstel in januari.

Eurostoxx50 Evolutie

Nog niet te laat ….

Na de stijging van januari staan de markten nog 16% onder het niveau van begin 2018.

De politieke onzekerheden blijven nog bestaan, maar verontrusten de markten minder dan voorheen. De volatiliteit zal op korte termijn wel blijven voortduren, maar op langere termijn is er geen alternatief. De centrale banken hebben hun politiek van stijgende rente aangepast, en verwacht wordt dat de Amerikaanse centrale bank in 2019 geen prioriteit zal maken van verdere renteverhogingen, maar meer zal inzetten op economische groei wat een groot verschil maakt voor de aandelenmarkten.

Eurostoxx50 Evolutie Sinds 2018

Op vandaag blijft ‘There Is No Alternative-Tina dan ook springlevend en zijn er geen alternatieven voor aandelen indien u kan beleggen voor de lange termijn.

Joost Bossier, bestuurder-expert roerende waarden

Gepubliceerd door Jean-Marie Bostyn

Related posts